Se intampla in Romania...din nou.. episodul 2

Posted by vladimir

dupa ce am revenit cu povestea Ralucai de la EY si cea a unui editor de montaj al unei televiziuni din Bucureşti acum venim si cu realitatea din Big 4 unde nimic nu s-a schimbat decat de ochii lumi si atunci cand vin televiziunile sau ziarele
un exemplu elocvent in acest sens :
"
La un an de la moartea Ralucăi Stroescu (unul dintre managerii companiei de audit Ernst&Young), care a decedat din cauza ritmului infernal de muncă şi a malnutriţiei, nu s-a schimbat programul de lucru al multinaţionalelor. Mesaje de extenuare vin acum din partea angajaţilor KPMG. În anul care a trecut nu s-a schimbat însă nimic în privinţa condiţiilor de muncă din multinaţionalele de audit şi nici în atitudinea angajaţilor care îşi doresc promovarea indiferent de preţul plătit.


Astăzi se împlineşte un an de la moartea Ralucăi Stroescu, unul dintre managerii multinaţionalei Ernst&Young care a decedat pe 22 aprilie 2007 din cauza ritmului infernal de muncă şi a malnutriţiei. După ce i s-a făcut rău la serviciu şi a fost trimisă la Centrul Medical Unirea (firmă cu care Ernst&Young are contract pentru servicii medicale - n.r.), ea a decedat acasă, a doua zi.

Cazul Ralucăi Stroescu a fost analizat anul trecut de medici şi psihologi, a ţinut prima pagină a ziarelor, a fost folosit politic la marşurile de 1 Mai şi a fost subiect de analiză pentru companii. S-a vorbit chiar despre faptul că acest caz va schimba modul de gândire al unei generaţii de tineri dornici de afirmare şi dispuşi să muncească până la epuizare pentru propria carieră. Cu timpul însă, toate aceste lucruri au fost uitate.

În Big4 se munceşte la fel


Foşti şi actuali angajaţi în multinaţionalele din Big4 (Ernst&Young, KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers), ne-au spus că nimic nu s-a schimbat de la tragedia Ralucăi Stroescu de acum un an. „De ce Big4? Pentru că aici poţi să înveţi ceva şi primeşti un salariu bun. La prima vedere, pare jobul ideal: selecţie la sânge, salariul mare, posibilităţi de promovare. Totuşi, testul de contabilitate care se dă la recrutare este atât de simplu încât eu l-am trecut după ce doi ani nu avusesem legătură cu acest domeniu“, ne-a spus o salariată din Big4. Uşurinţa cu care se intră în Big4 vine din nevoia de personal „dedicat“ muncii ca auditor.

Ea aminteşte că în această perioadă a anului „vine sezonul“, adică auditorii trebuie să predea rapoartele de contabilitate către companiile contractoare. „Depinde şi ce manager ai. Dacă ai noroc de cineva care a fost «terorizat » când a fost junior, te poate proteja şi are grijă de tine, adică poţi pleca pe la 12 noaptea acasă în sezon“, ne-a spus o angajată în audit.

Despre evenimentele de anul trecut, un fost angajat al KPMG ne-a scris că „înainte să vină Pro TV-ul să filmeze cum se lucrează acolo, şefii ne-au pus să ne strângem dosarele, să facem ordine şi să ne facem că lucrăm“. Un alt angajat ne-a declarat că, „în KPMG, aproximativ 20 de persoane au venit anul trecut la serviciu de 1 Mai, deşi angajatorii au spus în presă că închid porţile“. Totuşi, compania de audit şi consultanţă financiară KPMG ocupă primul loc în „Top 100 cele mai bune companii pentru care să lucrezi“ realizat de revista „Capital“ şi publicat în toamnă. Potrivit salariaţilor intervievaţi în filiala din România a KPMG, aceştia sunt atraşi în mod special de programele de instruire profesională la care participă. "(sursa EVZ 22 Apr. 2008)

ce poti sa zici asta e suntem fiecare diferiti si fiecare stie ce e dispus sa sacrifice ca sa ajunga undeva, si mai ales felul pe care il alege sa ajunga acolo... vorba cuiva ce e fericire pentru mine nu e neaparat si pentru tine ...sau "traiesti " cu raspunsul "depinde ce inseamna asta pentru tine ...."

This entry was posted on joi, 8 mai 2008 at joi, mai 08, 2008 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comentarii

- pur si simplu fuck it man. mi se pare execrabil ce se intampla.
- uite asa ne pierdem soiul de oameni, calitatea de fiinta umana.
- notiunea de negru pe plantatie a existat de la inceputurile lumii si se perpetueaza sub diverse forme si astazi
- mai toata lumea care intra prin blogurile astea nu e de acord cu notiunea de corporatie, nici eu nu-s, dar m-am gandit la ce-ar fii bine pentru mine. daca oricum nu poti invinge sistemul atunci hai sa invatam de la el, si sa fim, fiecare dintre noi, un sistem iar daca metodele astea nu ne curata de orice urma de umanitate atunci cu atat mai bine.

8 mai 2008 la 22:01

mie-mi place corporatismul. e ca un zoo plin de pinguini.
sau ca un acvariu cu piranha. depinde daca tu esti peste sau pasare.

9 mai 2008 la 14:27

Trimiteți un comentariu